Alman parlamentosunun silahlı kuvvetlerden sorumlu komiseri, ülkenin olası askerlik yükümlülüğüne yönelik kayıt sistemini hızla yeniden inşa etmesi gerektiğini belirtti.
Almanya, 2011 yılında erkekler için zorunlu askerliği askıya almıştı, ancak bu yükümlülük ülkenin fiili anayasası olan Temel Yasa’da hâlâ yer alıyor. O dönemde Alman hükümeti, kayıt sistemini sonlandırmış ve askerlik sistemini yöneten 52 bölgesel askeri ofisi kapatmıştı.
Komiser Eva Högl tarafından hazırlanan yıllık raporda, “Askerlik Yasası’nda yer alan kayıt sisteminin yeniden etkinleştirilmesi acilen gereklidir” ifadelerine yer verildi.
Savunma İçin Veriler Eksik
Högl, “Olası bir saldırıya karşı mükemmel şekilde eğitilmiş ve donatılmış bir orduyla yanıt verebilen bir ülke, potansiyel saldırganlar için caydırıcıdır” diyerek, savunma stratejisinin temelinde, kimlerin askere çağrılabileceği, uygunluk durumları ve sahip oldukları niteliklere dair verilerin bulunması gerektiğini vurguladı.
Ancak eski Başbakan Angela Merkel döneminde zorunlu askerlik sisteminin kaldırılmasıyla birlikte, bu tür verilerin artık mevcut olmadığına dikkat çekti. “Zorunlu askerlik yaşındaki grupların genel durumu, askerliğe gönüllülükleri ve uygunlukları hakkında kapsamlı bir tablo artık mevcut değil” dedi.
Buna rağmen, Temel Yasa’nın 12a maddesi ve Askerlik Yasası kapsamında erkekler için askerlik yükümlülüğünün hâlâ potansiyel bir zorunluluk olarak yürürlükte olduğunu hatırlattı.
Yeni Sistemin Acilen Kurulması Gerekiyor
Mevcut Savunma Bakanı Boris Pistorius, son aylarda yeni bir askerlik modeli için parlamentoya çağrıda bulunmuştu. Ancak bu öneri, Şubat seçimleri nedeniyle askıya alındı.
Högl, yeni seçilen milletvekillerinin bu konuyu ivedilikle ele alması gerektiğini belirterek, yeni bir askerlik sistemiyle birlikte vicdani retçilere yönelik alternatif sivil hizmet modellerinin de oluşturulması gerektiğini söyledi.