Birleşik Krallık merkezli sivil toplum kuruluşları konfederasyonu Oxfam’ın yeni raporuna göre, süper zenginlerin serveti son 10 yılda 6,5 trilyon artış gösterdi. En zengin yüzde 1’in 10 yılda kazandığı 33,9 trilyon dolarsa küresel yoksulluğu 22 kez sona erdirmeye yetecek büyüklükte.
Oxfam’a göre, dünyadaki 3 bin milyarderin serveti son on yılda 6,5 trilyon dolar arttı. Bu rakam küresel üretimin %14,6’sına denk geliyor.
Toplamda, küresel nüfusun en zengin %1’i reel olarak en az 33,9 trilyon dolar kazandı. Oxfam, bu miktarın “küresel yıllık yoksulluğu 22 kez sona erdirmeye yetecek büyüklükte” olduğunu belirtti.
Bu tahmin, yoksulluk içinde yaşayan insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için günde ortalama 8,30 dolara ihtiyaç duyduklarını gösteren 2021 tarihli Dünya Bankası verilerine dayanıyor.
Sadece yoksulluğu sona erdirmekle kalmayıp, gezegenin korunması da dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler’in diğer tüm Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SKH) karşılamak için gereken miktar yılda 4 trilyon dolara ulaşıyor.
Oxfam International İcra Direktörü Amitabh Behar raporda, “Küresel hedefleri karşılamak için trilyonlarca dolar var, ancak bunlar ultra zenginlerin özel hesaplarında kilitli tutuluyor,” dedi.
4 ülke süper zenginlere ek vergi çağrısı yapmıştı
Bu veriler, çeşitli hükümetlerin uluslararası elitlere yönelik servet vergisi uygulamaları için artan çağrılarla karşı karşıya olduğu bir dönemde paylaşıldı.
Geçen yıl İspanya, Brezilya, Almanya ve Güney Afrika, eşitsizliği azaltmak ve kamu fonlarını artırmak amacıyla G20’de süper zenginlere en az %2 oranında vergi uygulanmasına yönelik bir önerge imzalamıştı. Bu verginin potansiyel etkisine dair tahminler değişiklik gösterse de, önde gelen Fransız ekonomist Gabriel Zucman’ın yaptığı bir çalışma bunun 250 milyar dolara kadar ek gelir sağlayabileceğini ortaya koyuyor.
Bu dört ülke, ultra zenginlerden alınacak bir verginin dijital ekonominin vergilendirilmesine yönelik müzakereleri ve çok uluslu şirketler için %15’lik küresel asgari kurumlar vergisi getirme yönündeki mevcut çabaları tamamlayacağını belirterek diğer hükümetleri kampanyayı desteklemeye çağırmıştı.
İspanya, Brezilya, Almanya ve Güney Afrika’dan bakanlar, vergi cennetlerinin kullanımını engellemek için adımlar atılması gerektiğini savunmuş ve önerilecek verginin, örneğin Monako veya Jersey gibi yerlerde yaşamayı seçen ancak Birleşik Krallık veya Fransa gibi büyük ekonomilerde para kazanan milyarderlerin vergiden kaçınmasını önleyecek şekilde tasarlanacağını belirtmişti.