BS Ekonomi Bağımsız Medyasını Destekleyin
Eğer abone iseniz giriş yapınız.
İngiltere’de devlet tahvili getirileri yükselirken sterlin değer kaybetti. Bu hareketlerin ardında, Maliye Bakanı Rachel Reeves’in Başbakan Keir Starmer’ın desteğini kaybettiği yönündeki endişeler yer alıyor. Starmer, Parlamento’da Reeves’in bir sonraki seçimde görevde olup olmayacağı sorusunu yanıtsız bıraktı. Reeves, oturumda Starmer’ın yanında üzgün bir ifadeyle oturuyordu. Hükümet, bu hafta kendi milletvekillerinin isyanı sonrası planlanan sosyal yardım kesintilerini geri çekmek zorunda kalmıştı.
Amerikan Temsilciler Meclisi, Donald Trump’ın “One, Big, Beautiful Bill” (Tek, Büyük, Güzel Yasa) olarak adlandırdığı vergi ve harcama tasarısını tartışmaya başladı. Senato’nun Salı günü tasarıyı kıl payı geçirmesinin ardından Trump, yasayı Cuma’ya kadar geçirmek istiyor. Ancak Meclis oylaması zor geçebilir; bazı Cumhuriyetçi vekiller, tasarıya Senato’da yapılan ve bütçe açığını artıran, sağlık harcamalarını azaltan değişikliklere tepkili.
Trump, Vietnam ile yaptığı yeni bir ticaret anlaşmasını duyurdu. Buna göre, bu ülkeden yapılan ithalata uygulanacak gümrük tarifesi %20’ye indirildi. Bu adım, Vietnam’ın ABD ürünlerine uygulayacağı %46’lık karşı tarife yürürlüğe girmeden hemen önce geldi. Ancak Çin gibi diğer ülkelerden Vietnam üzerinden ABD’ye gönderilen ürünlere %40’lık tarife uygulanacak. Trump, Amerikan ihracatının Vietnam tarafından vergilendirilmeyeceğini söyledi.
Tesla, 2024’ün aynı dönemine kıyasla bu yılın ikinci çeyreğinde %13,5 daha az araç teslim etti. Bu, şirketin tarihindeki en büyük düşüş oldu. Ancak 384.122 adetlik teslimat, bazı beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti. Tesla, CEO’su Elon Musk’a yönelik büyüyen tüketici tepkisiyle karşı karşıya. Musk’ın Trump’la kamuoyuna açık şekilde ters düşmesi, bu tepkileri artırdı. Şirket artık stratejik olarak otonom taksilere yönelmeyi planlıyor.
Trump, İsrail’in Gazze’de 60 günlük bir ateşkes için “gerekli koşulları” kabul ettiğini açıkladı. ABD Başkanı, bu önerinin Mısır ve Katar aracılığıyla hazırlandığını ve şimdi Hamas’a iletileceğini belirtti. Trump, Hamas’a anlaşmayı kabul etmesi çağrısında bulundu ve “YOKSA DAHA DA KÖTÜ OLACAK” uyarısını yaptı. Ateşkesin, “savaşı sona erdirmek için taraflarla yapılacak görüşmelerin zemini olacağını” söyledi.
İran, BM’nin nükleer denetim kurumu olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alacağını duyurdu. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bu kararın, “nükleer tesislerin ve bilim insanlarının güvenliği” sağlanana kadar süreceğini açıkladı. İsrail ve ABD tarafından gerçekleştirilen son saldırıların ardından bu karar alındı. İran daha önce de BM’nin nükleer sahalara erişimini sınırlamıştı. Bu yasağın ne kadar sıkı uygulanacağı henüz belirsiz.
Avustralya’da tarihi bir kararla, Aborjin liderliğindeki bir soruşturma komisyonu, Britanyalı sömürgecilerin 1830’lardan itibaren (bugünkü Victoria eyaletinde) “soykırım” işlediği sonucuna vardı. Yoorrook Adalet Komisyonu, şiddet ve hastalıkların yerli nüfusu sadece 20 yılda dörtte üç oranında azalttığını ortaya koydu. Komisyon dört yıl süren çalışmasında “telafi” için 100 öneri sundu.
Günün sayısı: 14.000 – Ferrari’nin geçen yıl sattığı otomobil sayısı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Stellantis aynı dönemde 5,7 milyon araç sattı.
Trump’ın Gazze Ateşkes Girişimi
Trump, bir hafta önce sosyal medya üzerinden İsrail ve İran arasında ateşkes ilan ettiğini duyurmasının ardından şimdi de Gazze Savaşı için benzer bir adım atıyor. Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in 60 günlük ateşkes için gerekli koşulları kabul ettiğini söyledi. Bu sürede kalıcı bir çözüm için müzakereler yapılması planlanıyor.
İsrail hükümeti henüz resmi bir açıklama yapmazken, ateşkesi başlatan taraf olan Hamas’ın tepkisi merak ediliyor. Hamas, şu ana kadar herhangi bir anlaşmanın, ateşkes sonrası İsrail’in savaşa geri dönmeyeceğini garanti etmesini ve bu süreçte İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını içermesi gerektiğini belirtti. Hamas, Trump’a verdiği yanıtta “savaşın tamamen sona ereceği açıkça belirtilen bir anlaşma”da ısrar ettiğini vurguladı.
Amerika’nın Dirençli İşgücü Piyasası
Trump başa geçtiğinden beri ABD ekonomisinde birçok çalkantı yaşanıyor: sınır dışı politikaları, federal bürokraside kesintiler, dünya ile ticaret savaşları… Ancak görünen o ki bu karmaşa istihdam piyasasına henüz sıçramadı.
Ekonomistler, Haziran ayında Amerikan ekonomisine yaklaşık 100.000 yeni iş eklendiğini öngörüyor. Bu rakam düşük görünse de yılın genel trendiyle uyumlu. İşsizlik oranı ise %4 seviyelerinde sabit kalacak gibi görünüyor.
Bazı yorumculara göre bu durum, Trump yönetiminin neden olduğu belirsizliklerin işe alımları etkilemesinin zaman alacağını gösteriyor. Daha olumlu yorumlara göreyse, özel sektör Washington’daki politik gelişmeleri fazla ciddiye almıyor ve hane halkı ile firmaların mali yapısı hala güçlü. Şimdilik Amerika’nın kapitalist makinesi dirençli görünmeye devam ediyor.