BS Ekonomi Bağımsız Medyasını Destekleyin
Eğer abone iseniz giriş yapınız.
Donald Trump, Ukrayna’ya “milyarlarca dolar” değerinde silah göndereceğini, buna Patriot füzelerinin de dahil olduğunu açıkladı. Ayrıca Rusya’nın 50 gün içinde Ukrayna ile bir barış anlaşmasına varmaması halinde “çok ağır gümrük vergileri” uygulayacağı tehdidinde bulundu. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmede Trump, bu ikincil gümrük vergilerinin “yaklaşık %100 seviyesinde” olacağını söyledi.
Çin ekonomisi, 2025 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda beklentilerin üzerinde, %5,2 oranında büyüdü. Bu sağlıklı büyüme, Amerikan tarifelerine rağmen gerçekleşti. Çin hükümeti, bu etkileri tüketici sübvansiyonları ve altyapı harcamalarıyla dengelemeye çalıştı. Önümüzdeki aylarda Çin Merkez Bankası’ndan yeni parasal gevşeme adımları bekleniyor.
İsrail, güney Suriye’ye hava saldırısı düzenledi. Pazar gününden bu yana yaşanan mezhep çatışmalarında en az 30 kişi hayatını kaybetti. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, saldırıların, Sünni Bedevî gruplarla çatışan Dürzi azınlığı korumak amacıyla yapıldığını söyledi. Suriye’nin Sünni-İslamcı hükümeti ise olayları bastırmak için güvenlik güçlerini bölgeye sevk ettiğini duyurdu.
Nvidia, H20 yapay zekâ çiplerinin Çin’e satışına yeniden başlamak için Trump yönetiminden onay aldı. Nisan ayında Ticaret Bakanlığı bu çiplerin ihracatını kısıtlamıştı. Karar, Nvidia CEO’su Jensen Huang ile Başkan Trump arasındaki görüşmenin ardından değişti. Huang, Trump’ı bu satışların Amerikan şirketlerinin küresel yapay zekâ yarışında Çin’in önünde kalmasına katkı sağlayacağı yönünde ikna etti.
Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Maros Sefcovic, Trump’ın önerdiği gümrük vergilerinin uygulanması hâlinde AB ile ABD arasındaki ticaretin “neredeyse imkânsız” hale geleceğini söyledi. Cumartesi günü Trump, 1 Ağustos’tan itibaren birçok Avrupa malına %30 oranında gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunmuştu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise bu tarihten önce herhangi bir karşılık vermeyeceklerini açıkladı.
Andrew Cuomo, Kasım ayında yapılacak New York Belediye Başkanlığı seçiminde bağımsız aday olarak yarışacağını duyurdu. Ilımlı eski vali, Haziran’daki Demokrat Parti önseçimlerinde favoriydi ancak 33 yaşındaki Demokratik Sosyalist aday Zohran Mamdani’ye karşı kaybetti. Mevcut belediye başkanı Eric Adams da yine bağımsız olarak aday. Adams, Eylül ayında yolsuzluk suçlamasıyla yargılanmış ancak davalar daha sonra düşürülmüştü.
Bitcoin’in değeri, tarihinde ilk kez 120.000 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Son bir haftada %10’dan fazla artan fiyat, ABD Kongresi’nde ele alınan üç kripto dostu yasa tasarısıyla destek buldu. Bu tasarılar arasında yer alan GENIUS Yasası, şirketlerin stablecoin ihraç etmesini kolaylaştırmayı hedefliyor. Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nin Cumhuriyetçi Başkanı French Hill, bu yasal gündemi “kripto haftası” olarak tanımladı.

Trump’ın Gümrük Vergileri Acısını Başkalarına Yüklüyor
Donald Trump’ın son gümrük vergisi tehdidi dalgası, bakır için %50, Avrupa Birliği ürünleri için %30 ve Brezilya malları için %50 oranında vergiler içeriyor. Bu oranlar, 2 Nisan’daki “Kurtuluş Günü” açıklamasında duyurduğu ilk tekliften bile daha yüksek. Amerikan şirketleri şimdiden bu artışların faturasını ödemeye başladı: Haziran ayında ABD’nin ithalatına uygulanan fiili gümrük vergisi oranı ortalama %10’a ulaştı.
Şu ana kadar firmalar, artan maliyetleri büyük ölçüde tüketicilere yansıtmaktan kaçındı. Ancak stoklar tükendikçe bu değişebilir. Bu etkinin ilk işaretlerinden biri, Salı günü açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verilerinde görülebilir. Ekonomistler, yıllık manşet enflasyon oranının Mayıs’taki %2,4’ten Haziran’da %2,6’ya sınırlı bir artış göstermesini bekliyor. Ancak mobilya gibi doğrudan gümrük vergilerinden etkilenen kalemlerde fiyat artışları belirginleşebilir.
Tüketiciler için daha büyük bir maliyet yükü ise yolda olabilir. Goldman Sachs’a göre, yıl sonuna kadar bu gümrük vergileri gıda ve enerji dışı çekirdek enflasyona neredeyse 1 puanlık artış olarak yansıyabilir.

Çin’den “Dijital Kimlik” Hamlesi
Çin’de uygulamalar genellikle kullanıcıların gerçek isimleri ve telefon numaralarıyla kayıt olmasını zorunlu kılıyor. Ancak bu uygulamaları işleten teknoloji şirketleri, bu kişisel verilerin güvenliğini sağlama konusunda kötü bir sicile sahip. Bu duruma çözüm olarak Çin hükümeti, Salı günü “dijital kimlik” uygulamasını başlattı. Bu sistem, kullanıcıların kişisel bilgilerini açıklamadan uygulamalara giriş yapabilmesini sağlıyor; teknoloji firmaları yalnızca anonimleştirilmiş harf ve rakam kombinasyonlarını görebilecek.
Bu uygulama, tüketicilerin korunmasına katkı sağlayabilir. Zira Çin’de birçok kişi dolandırıcılardan gelen telefonlarla boğuşuyor. Ancak eleştirmenler, bu sistemin Çin polisinin çevrimiçi gözetimini daha da kolaylaştıracağından endişe ediyor. Yetkililer, bu kimlik sistemini kullanarak bir kişinin girdiği tüm uygulama ve internet sitelerinin listesini çıkarabilir ve ileride bunu daha geniş bir gözetim sistemine entegre edebilir.
Her ne kadar dijital kimlik sistemi gönüllülük esasına dayansa da, bu durumun yetkililerin kararına bağlı olarak her an değişebileceği belirtiliyor.

Reuters Fotoğrafı
Wall Street, Gümrük Vergileriyle Kazanıyor
Piyasalardaki dalgalanma çoğu şirket için kötü haber olabilir. Ancak büyük bankaların işlem birimleri için oynak piyasalar genellikle kârlı bir fırsattır. JPMorgan Chase, Wells Fargo ve Citigroup salı günü ikinci çeyrek kazançlarını açıklayacak; Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley ise çarşamba günü sırada. Analistler, Başkan Donald Trump’ın Nisan başındaki gümrük vergisi açıklamalarının piyasaları sarsmasının ardından, küresel büyük bankaların işlem gelirlerinde %10’luk bir artış yaşamış olmasını bekliyor.
Ancak gümrük vergileri, Amerika’nın en büyük bankaları için diğer iş alanlarında benzer bir katkı sağlamış değil. Ticaret politikalarındaki belirsizlik, bu yıl beklenen anlaşma ve birleşme ivmesini sekteye uğrattı; birçok şirket halka arzlarını ve birleşmeleri erteledi. Haziran ayında halka arzlarda bir canlanma yaşansa da, gümrük vergilerine dair belirsizlikler halka açılmayı planlayan şirketlerin önünde hâlâ bir engel oluşturuyor.
Bu süreçte analistler ve yatırımcılar, bankaların önümüzdeki aylarda Amerikan ekonomisinin gücüne dair beklentileri hakkında vereceği ipuçlarını dikkatle izleyecek.


Rachel Reeves’in City’deki Büyük Gecesi
Bütçeye dair parlamento törenlerinin ötesinde, Britanya maliye bakanının (şansölye) yılda bir kez sahneye çıktığı başka bir önemli an vardır: Londra City’deki Mansion House konuşması. Rachel Reeves’in Salı akşamı yapacağı bu konuşma yakından izlenecek. Geçtiğimiz Temmuz ayında göreve gelen Reeves, ekonomik büyümeyi canlandırma ve kamu maliyesini düzeltme sözü vermişti. Ancak bu hedefler pek kolay ilerlemiyor. Ekonomi durgun seyrediyor ve hükümetin emekliler ile engellilere yapılacak ödemeler konusunda geri adım atması, mali hedeflere ulaşmayı daha da zorlaştırdı.
Reeves, City’deki dinleyicilerinin yük olarak gördüğü bazı düzenlemeleri hafifletme yoluna gidebilir. Bunlar arasında finansal kurumlarda üst düzey yöneticilerin atanması ve sorumluluklarına ilişkin kurallar da yer alıyor. Ayrıca emeklilik sistemine dair yeni bir inceleme daha başlatıldığını duyurabilir. Devlet destekli sistem ciddi baskı altında ve birçok Britanyalı özel emeklilik planlarında yeterince birikim yapamıyor. City’de bazı çevreler ise Reeves’in, daha yüksek getiri potansiyeli taşıyan (ancak daha riskli olan) varlıklara emeklilik fonlarından daha fazla kaynak yönlendirmesini istiyor.

Condé Nast’ın Solan Gücü
Şu listeye bir bakın: Pedro Almodóvar. Nisan en zalim aydır. Manolo Blahnik. Uzun bir süre erken yatardım.
Nasıl geçti? Eğer bir yönetmeni, modernist bir başyapıtın açılış satırını, bir ayakkabı tasarımcısını ve Proust’un bir eserinin ilk cümlesini tanıyabildiyseniz, tebrikler: American Vogue’da asistan olarak işe girme sürecinde uygulanan eski bir testin bir kısmını (tam liste 174 madde daha içeriyor) geçmiş sayılırsınız. Bu test, gazeteci Michael Grynbaum’un yeni kitabında “Elitler İmparatorluğu” olarak tanımladığı dünyaya giriş kapısıydı.
- yüzyılın kısa bir döneminde Condé Nast’ın Vogue ve Vanity Fair gibi dergileri, moda, seks, para ve kültürle bezeli – ve çoğu zaman yalnızca gözlüklü bir snobluğa dönüşen – ışıltılı, Gatsbyvari bir dünyanın neyin “trend” olup olmadığını belirleyen merkezlerdi. Sonra internet geldi ve bu etki dağıldı. Grynbaum, bu çöküşün önce yavaş yavaş, ardından bir anda nasıl gerçekleştiğini anlatıyor.