BS Ekonomi Bağımsız Medyasını Destekleyin
Eğer abone iseniz giriş yapınız.
27 Şubat 2025 | İstanbul
Türkiye’nin en uzun süredir devam eden çatışmalarından biri sona mı eriyor? 26 yıldır cezaevinde olan PKK lideri Abdullah Öcalan, örgütüne “silah bırakma ve kendini feshetme” çağrısı yaptı. Marmara’daki İmralı Cezaevi’nde çekilen bir fotoğrafla duyurulan açıklama, saatler sonra Öcalan’ı ziyaret eden Kürt siyasetçiler tarafından okundu.
Bu çağrı, Türkiye ile yaklaşık bir yıldır süren gizli müzakerelerin sonucu olarak görülüyor. Çatışmalar nedeniyle 40 binden fazla insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yerinden edildi. Türkiye, bu süreci Suriye’deki Kürt varlığını zayıflatma fırsatı olarak görürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için barış süreci, yeni bir siyasi hesap anlamına gelebilir.
Ancak soru şu: Kürtler bu süreçten ne kazanacak? Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Kürtlere yönelik baskının kalkmasını, yeni dil ve kültürel haklar ile PKK üyeleri için af bekliyor. Erdoğan ise PKK ile doğrudan müzakereyi reddediyor ve sürecin “teslimiyet” anlamına gelmesi gerektiğini savunuyor. AK Parti’nin üst düzey isimlerinden Efkan Ala, “Top artık PKK’nın sahasında,” diyerek örgütün çağrıya uymasını istedi.
PKK, özellikle Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları ve Suriye’deki yeni dengeler nedeniyle zor durumda. Örgütün Suriye’deki kolu YPG, Türkiye ve yeni Suriye yönetimi tarafından baskı altına alınırken, ABD desteği sayesinde manevra alanını korumaya çalışıyor. SDG Komutanı Mazlum Abdi, Öcalan’ın çağrısının yalnızca PKK’yı bağladığını ve kendilerini ilgilendirmediğini belirtti.
Bu gelişme, Erdoğan’ın 2028’deki seçimler için yeni bir siyasi hamle yapabileceği yönündeki iddiaları da güçlendiriyor. Türkiye’nin önünde şimdi büyük bir soru var: PKK gerçekten silah bırakacak mı, yoksa süreç siyasi bir pazarlık aracı mı olacak?
4o