BS Ekonomi Bağımsız Medyasını Destekleyin
Eğer abone iseniz giriş yapınız.
Birkaç yapay zekâ dahisi için maaşlar adeta roket gibi fırlıyor.
Lucas Beyer bir ünlü değil. Ancak Silikon Vadisi’nin seçkin makine öğrenimi dünyasında, bir yıldız olarak görülüyor. OpenAI’nin eski bir araştırmacısı olan Beyer, geçtiğimiz ay, ChatGPT’nin arkasındaki yapay zekâ laboratuvarını bırakıp, kendi büyük yapay zekâ hedefleri olan sosyal medya devi Meta’ya katıldığını duyurdu. Meta’nın patronu Mark Zuckerberg’in yapay zekâ uzmanlarını kapmak için 100 milyon dolarlık paketler teklif ettiği yönündeki söylentiler ortada dolaşırken, Beyer böyle bir “dokuz haneli anlaşma” yapmadığını özellikle belirtti. Bunu belirtme ihtiyacı duyması bile, sektördeki çılgınlığın boyutunu gözler önüne seriyor.

Yine de birkaç yıldız yazılım mühendisi için yaşanan yarış, geri kalan herkes için yaşanan durgunluğu gizliyor. ChatGPT benzeri üretici yapay zekâ sistemlerinin kod yazma biçimini değiştirmesiyle birlikte, şirketler artık kaç programcıya ihtiyaç duyduklarını yeniden değerlendiriyor. İşe alım sitesi Indeed’in verilerine göre, Amerika’da yazılım geliştiricilere yönelik iş ilanları 2022 başından bu yana üçte ikiden fazla azaldı. Ocak ayında, kurumsal yazılım üreticisi Salesforce’un CEO’su Marc Benioff, yapay zekâ araçlarının sağladığı verimlilik artışı nedeniyle şirketin bu yıl yeni yazılım mühendisi almayacağını açıkladı. 2 Temmuz’da teknoloji devi Microsoft, Mayıs ayında duyurduğu 6.000 kişilik işten çıkarmalara ek olarak yaklaşık 9.000 kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu. Bu kişilerin çoğu yazılımcı olacak.

Sonuç olarak maaşlarda belirgin bir ayrışma yaşanıyor. Yazılım geliştiricilere yönelik The Pragmatic Engineer bülteninin yazarı Gergely Orosz ve çalışan maaşlarını takip eden levels.fyi sitesi, 2022 başı ile 2025 başı arasında ABD’de en az beş yıl deneyime sahip geliştiricilerin maaşlarını inceledi. Listenin en tepesinde, OpenAI gibi seçkin yapay zekâ laboratuvarları ve makine öğrenimine büyük yatırımlar yapan Jane Street gibi hedge fonlar yer alıyor. Bu üst segmentte yıllık medyan maaş 400.000 doların üzerinde. Bunun bir alt basamağında ise Alphabet, Microsoft ve yakın zamana kadar Meta gibi teknoloji devleri bulunuyor; burada medyan maaş 300.000 dolara daha yakın. Diğer birçok şirkette çalışan deneyimli geliştiriciler ise çok daha düşük, yıllık yaklaşık 180.000 dolar seviyesinde kazanıyor (bkz. grafik 2).
Ancak bu en üst düzey yazılımcı grubu oldukça küçük. Bir işe alım uzmanı, dünya genelinde yalnızca birkaç yüz kişinin en ileri düzeyde yapay zekâ modelleri geliştirecek düzeyde matematiksel yetkinlik, araştırma becerisi ve mühendislik deneyimine sahip olduğunu tahmin ediyor. Bu kişiler genellikle OpenAI, Anthropic ve Alphabet’in DeepMind laboratuvarı gibi birkaç seçkin kurumda yetişmiş oluyor. Lucas Beyer gibi bazıları bu kurumların birden fazlasında çalışmış durumda. Büyük çoğunluğu San Francisco ve Londra gibi birkaç teknoloji merkezinde yaşıyor. İşe alım süreci ise oldukça kapalı çevrelerde dönüyor. Orosz’a göre, bu elit firmalar genellikle sadece birbirlerinden personel transfer ediyor ve dışarıdan adayları nadiren değerlendiriyor. Üstelik bu üst düzey yapay zekâ mühendisleri yalnızca kod yazmıyor; çalışmalarını ürün ekiplerine açıklayabilmeleri ve şirket stratejisine yön vermeleri de bekleniyor.
Geri kalan yazılımcılar için hayat çok daha farklı. Pandemi döneminde dijital hizmetlere yönelik patlayan talep doğrultusunda teknoloji şirketleri mühendis kadrolarını ciddi şekilde genişletti. Ancak faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte bu büyüme aynı hızla geri çekildi. İşten çıkarmalar 2023’ün başında zirve yaptı ve işe alımlar hâlâ eski seviyelere ulaşmadı. Bu kısmen temkinli yaklaşımdan kaynaklansa da asıl neden daha yapısal bir değişim: üretici yapay zekâ artık programlamanın angaryasını otomatikleştiriyor. Microsoft’un iddiasına göre, Copilot adlı yapay zekâ destekli asistanı geliştiricilerin verimliliğini %10–30 oranında artırıyor; özellikle tekrarlayan görevlerde. Günümüzde birçok geliştirici, fonksiyonları otomatik tamamlama veya hata düzeltme önerileri için yapay zekâ araçlarını kullanıyor. Bazıları ise kodun büyük bölümlerini doğrudan yapay zekâya yazdırıp sadece son düzenlemeleri yapıyor.
Bu nedenle, şirketlerin ürün geliştirme ve sürdürme için daha az yazılım mühendisine ihtiyacı olabilir. Pek çok firma şu anda işe alımları tamamen durdurmuş durumda ve mevcut kadroyla neler yapılabileceğini gözlemliyor. Levels.fyi kurucularından Zuhayeer Musa, “Çoğu şirket mevcut kadrosuyla ne kadar ilerleyebileceğini görmek istiyor,” diyor. Yapay zekânın sınırlarında çalışan şirketler için mühendisler, milyarlarca dolarlık bilgi işlem altyapısını daha verimli kullanmaya yardımcı olabiliyorsa, milyonlarca dolarlık bir yatırım olarak görülüyor. Ancak diğer şirketler için programcılar genellikle kesilecek bir maliyet kalemi olarak değerlendiriliyor.
Anthropic’in CEO’su Dario Amodei, yapay zekânın yakında tüm kodu yazabileceğini öngörüyor. Bu muhtemelen fazla iyimser bir tahmin. Ancak yön belli: programlamanın geleceği artık kodu yazanlardan çok, kodu yazan sistemleri geliştirenlerin olacak.