BS Ekonomi Bağımsız Medyasını Destekleyin
Eğer abone iseniz giriş yapınız.
Mark Zuckerberg 2021 yılında metaverse hayalini başlatmaya karar verdiğinde, bu işe avuç dolusu para yatırdı. Meta’nın patronu şimdi aynı şeyi, bu kez üretici yapay zekâ (generative AI) için yapıyor. Ölçek AI (Scale AI) adlı veri etiketleme şirketinin %49’unu satın almak için yapılan 14.3 milyar dolarlık dev satın alma anlaşmasının ardından — ki bu, dünyanın en pahalı “acquihire” (yani yetenek satın alımı) hamlelerinden biri olabilir — konuya yakın kaynaklara göre Zuckerberg, Silikon Vadisi’nin en gözde iki yapay zekâ uzmanını da aynı ekipte çalıştırmak üzere toplamda 1 milyar doların üzerinde teklif hazırlığında. Bu hamle, Meta’nın üretici yapay zekâ vizyonunu baştan şekillendirme sürecinin başlangıcına işaret ediyor.
Meta konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ancak anlaşma gerçekleşirse, girişimci ortaklar Nat Friedman ve Daniel Gross, Meta’nın “süperzekâ” biriminde, Scale AI’nin 28 yaşındaki kurucusu ve Amerika’nın en genç milyarderlerinden biri olan Alexandr Wang’in altında çalışacak. “Süperzekâ” terimi biraz yanıltıcı; bu ekipten çığır açan bir yapay zekâ araştırmasından ziyade, Meta için yeni yapay zekâ ürünleri geliştirmesi bekleniyor. Şirketin son dönemde çıkardığı bazı ürünler — Llama adlı dil modeli ve Meta AI sohbet robotu da dahil — hayal kırıklığı yaratmıştı.
Üç ismi de tanıyan biri, bu ekibe “Yenilmezler” (the Avengers) diyor. Ona göre bu üçlü, OpenAI’yi — yani ChatGPT’nin geliştiricisini — üretici yapay zekâ alanındaki tahtından indirmek için en iyi araştırmacıları işe alabilecekleri devasa bütçelere sahip olacaklar. “Çok büyük oynayacaklar,” diyor.
Gerçekten de Meta’nın harcamaya hazır olduğu tutarlara dair neredeyse bir sınır görünmüyor. 17 Haziran’da OpenAI CEO’su Sam Altman, katıldığı bir podcast’te Meta’nın kendi çalışanlarını transfer edebilmek için 100 milyon dolarlık imza primleri teklif ettiğini söyledi. Başka bir kaynağa göre ise Zuckerberg, ChatGPT’nin arkasındaki beyin olan Ilya Sutskever’i — aynı zamanda yeni kurulan “Safe Superintelligence” (SSI) girişiminin kurucularından — Meta’ya transfer etmeye çalıştı ama başarılı olamadı. “İnsanlara deli gibi paralar saçıyor,” diyor kaynak.
Bu hamle, Zuckerberg’in metaverse’e yaptığı pahalı çıkışın sonuçsuz kalmasına rağmen, şirketini yeniden icat etmek için büyük ve uzun vadeli riskler almaya devam ettiğini gösteriyor. Bağımsız teknoloji analisti Eric Seufert, “Bu tam anlamıyla Zuckerberg’e özgü: Büyük, dikkat çekici hamlelerle ne kadar kararlı olduğunu göstermek istiyor,” diyor. Ve evet, rakamlar büyük olsa da, Meta’nın 1.7 trilyon dolarlık piyasa değerinin yapay zekâ başarısına bağlı olduğu düşünülürse, bu satın almaların çılgınca olmadığını savunan uzmanlar da var. Ayrıca bu satın almalar, kişisel bağları ve ortak idealleri paylaşan insanları kapsıyor.
Friedman, daha önce Microsoft’a ait olan yazılım geliştirme platformu GitHub’ın CEO’suydu ve Zuckerberg’in arkadaşı. Meta’nın danışma kurulunda yer alıyor ve tıpkı Zuckerberg gibi antik Roma hayranı. Gross ile birlikte, MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla Herculaneum’da gömülen papirüsleri çözümlemek amacıyla başlatılan “Vesuvius Challenge” yarışmasını destekliyorlar.
Friedman ve Gross, yapay zekâ alanında oldukça zeki yatırımcılar olarak tanınıyor. Bazıları, onların NFDG adlı girişim sermayesi firmasını, yapay zekâ dünyasının Andreessen Horowitz’i (dotcom döneminin efsane yatırım fonu) olarak görüyor. Friedman, Scale AI’ye yatırım yaptı ve Wang’la yakın ilişkide. Gross ise Sutskever’in kurduğu SSI’ın kurucu ortaklarından ve bu şirket, doğumundan yalnızca bir yıl sonra 32 milyar dolar değerlemeye ulaştı. NFDG’nin geleceği ise henüz belirsiz.
İkilinin çevresindekilere göre, Meta’ya katılmak yalnızca cömert maddi koşullar nedeniyle değil, aynı zamanda güçlü bir yapay zekâ oyuncusunun parçası olmak ve devasa kaynaklar ile bilgi işlem gücüne erişmek açısından da heyecan verici. Onlara yakın bir kişi şöyle diyor: “Bu, çağımızın teknoloji savaşı. Zuckerberg bu savaşı kazanmak istiyor.” ■