Şanghay’da gerçekleştirilen Dünya Yapay Zeka Konferansı’nda, Çin Başbakanı Li Qiang, ülkesinin yapay zeka alanında küresel bir eylem planı yayımladığını duyurdu. Çin, bu planla teknolojik gelişmelerin yanı sıra uluslararası ortaklık ve düzenlemeler konularında da işbirliği yapmayı amaçlamaktadır. Başbakan Li, Çin hükümetinin küresel bir yapay zeka işbirliği örgütünün kurulmasına yönelik bir öneride bulunduğunu açıkladı.
Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın, yapay zeka modellerindeki önyargıların azaltılması ve Amerikan teknolojisinin uluslararası alanda yaygınlaştırılması yönünde bir Amerikan yapay zeka eylem planı duyurmasının hemen ardından geldi. Asia Group’un dijital uygulama başkanı George Chen, bu gelişmelerin iki temel cephe oluşturduğunu belirtti. Chen, “Çin, çok taraflı işbirliğini teşvik ederken, ABD kendi kampını kuruyor ve bu açıkça Çin’in yapay zeka alanındaki ilerlemesini hedef alıyor,” ifadelerini kullandı.
Chen ayrıca, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nden katılımcıları çekebileceğini ve ABD’nin Japonya ile Avustralya gibi müttefiklerinin desteğine güveneceğini öngördü. Başbakan Li, konuşmasında Çin’in “AI plus” planlarına dikkat çekerek, özellikle Küresel Güney’deki ülkeleri desteklemeye istekli olduklarını belirtti. Bu kapsama giren ülkeler, gelişmiş ekonomilerin dışında kalan daha az gelişmiş bölgeleri içermektedir.
Öte yandan, 2022 yılından bu yana ABD, Çin’in gelişmiş yarı iletkenlere erişimini sınırlandırmaya yönelik çabalar yürütmektedir. Ancak ABD’li çip üreticisi Nvidia, yeni bir H20 çipinin Çin’e ihracatına üç aylık bir aranın ardından yeniden başlamasına onay verildiğini bildirdi. Bu esnada, Çin kendi yerli çözümlerini geliştirdiğini ve Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği ziyarette bu gelişmeleri övdüğünü açıklıkla dile getirdi.
Eski Google CEO’su Eric Schmidt, yapay zeka konferansı öncesinde Şanghay Parti Sekreteri Chen Jining ile bir görüşme gerçekleştirdi, ancak Schmidt’in temsilcileri bu görüşmeyle ilgili yorum yapmayı reddetti.