Ramazan Bayramı tatilini son anda 9 gün uzatarak zaman kazanmaya ve piyasalardaki paniği sakinleştirmeye çalışan hükümetin kurdaki ani yükselişin bolluklarına ve bütçe açığının iki ayda olağanüstü artış göstermesi nedeniyle daha fazla borçlanma yoluyla vatandaşa ekleme dışında bakım kalmadı.
BORÇ BORÇLA ÖDENİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı bayram ertesi Nisan-Mayıs-Haziran döneminde borçlanma projeksiyonunda gelecek 3 ayda 791, 2 milyar TL yeni borçlanmaya başlayacak. Borçla ödenirken, ödenenden 100 milyar TL daha fazla yeni borçlanmaya gidiliyor.
İlk iki ayda 500 milyar liraya dayanan bütçe açığıyla borçlanma ihtiyacı artan hazine; nisanda 329,5 milyar TL, mayısta 174,9 milyar TL ve haziranda 286,8 milyar TL yeni borçlanma yapacak. Buna karşılık hazinenin üç ayda geri ödeyeceği borç payı 692,6 milyar TL. Böylelikle Hazine bir yandan vadesi gelen ödeme ödemesi için yeniden borçlanırken, aynı zamanda üç ayda geri ödeyeceği tutardan yaklaşık 100 milyar TL daha fazla yeni borçlanma gerçekleştirecek.
KRİZİN YÜKÜ YİNE VATANDAŞA
ANKA’dan Zülfikar Doğan’ın analizine göre bu borçlanmanın çözümleneceği için kurdaki para biriminin maliyetinin hafifletilmesi için kamu tarafından yönetilen-yönlendirilen mal ve hizmet fiyatlarına zam da yapılacaktır.
Dezenflasyon programı çerçevesi uzun süredir elektrik ve doğalgaz fiyatlarını baskılayan ekonomi yönetiminin bu çabası 19 Mart operasyonuyla gerçekleştirilen sert para birimi, kur ve faiz artışlarıyla sürdürülemez hale geldi.
ELEKTRİK, DOĞALGAZ, AKARYAKIT…
1 Nisan’dan geçerli olarak elektrik tüketim bedeli en az yüzde 25 zamlanacak.
Doğalgazda da BOTAŞ’ın uzun ömürlü milyarlarca liralık ”görev kaybı” temizlenerek artırılmayan doğal tüketim bedeli tarifesinde yüzde 25-30 oranında artış bekleniyor.
Elektrik ve Doğalgaz zammına akaryakıt fiyatlarında da peşe zamların birleşmesi kaçınılmaz olarak görülüyor. Bayram günü açıklanması beklenen elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamlarının zincirleme şekilde toplu ulaşım, taşımacılık, lojistik fiyatlarında zamlara, iğneden iğliğe, sebze-meyveden gıda fiyatlarına varana kadar diğer ürün, mal ve hizmet fiyatlarında artışlar başlayacak.
Nisan patlamasından itibaren hızlanacak zaman fırtınasının, nisan ayı enflasyonunu yukarı çekmesi yanında mayıs enflasyonuna da olumsuz yönde etkinin kaçınılmaz olması.