ABD’nin tüm ithal araçlara yüzde 25 gümrük vergisi getireceğini açıklamasıyla doruğa ulaşan tam kapsamlı bir ticaret savaşının ortasında, küresel pazarı durdurulamaz bir şekilde fetheden Çin otomobillerini içeren bir ‘casusluk olayı’ radardan kaçıyor.
Londra merkezli Çin Stratejik Risk Enstitüsü’nün (CSRI) yeni raporuna göre, Çin’de üretilen ve Çin yazılımına sahip çok sayıda elektrikli araç halihazırda Avrupa Birliği’ne ulaştı ancak çoğu zaman tekerlekli bilgisayarlara benzetilen bu araçlar, Avrupa’da güvenlik risklerini artırıyor .
“Çin gizli servisleri , Avrupa topraklarını kaydetmek ve izlemek, yolcuların konuşmalarını dinlemek ve multimedya sistemine bağlı akıllı telefonlara erişmek için arabalardaki sensörleri ve kameraları kullanabilir. Avrupa, Çin elektrikli araçlarının casusluk potansiyeline karşı mücadelede geride kalıyor,” dedi CSRI kıdemli direktörü Sam Goodman .
ABD’nin eski Başkanı Joe Biden yönetimi, ulusal güvenlik konusundaki endişelerini ilk kez geçen yıl dile getirmiş ve bu yılın başında çeşitli vergiler uygulayarak ABD’de ‘Çin teknolojileriyle donatılmış’ otomobillerin satışını büyük ölçüde sınırlamış ve neredeyse durdurmuştu. Avrupa henüz böylesine köklü bir adım atmadı.
AB, Çin’den gelen elektrikli araçlara ‘rekabet karşıtı sübvansiyonlar’ temelinde yeni tarifeler getirse de, BYD gibi üreticiler satış rekorları kırmaya devam ediyor .
ÇİNLİLER ULUSAL İSTİHBARAT SERVİSLERİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR
“Çin’in veri güvenliği ve ulusal istihbarat yasaları, elektrikli araç üreticilerinin ve tedarik zinciri şirketlerinin ulusal istihbarat teşkilatlarına ‘ yardım etme, destek olma ve iş birliği yapma sorumluluğuna sahip olmasını gerektiriyor . Aynı zamanda, yabancı bir hükümetle bu iş birliğinin kapsamını ifşa etmek yasadışıdır,” dedi CSRI araştırmacısı.
Avrupa Komisyonu’nun, AB ülkelerine ağ altyapısı ihalelerini yasaklamalarını önerdiği telekomünikasyon devi Huawei’nin aksine, Avrupa henüz Çinli elektrikli araçlar için benzer bir adım atmaya hazır değil.
Avrupa Komisyonu sözcüsü, “AB’nin ağ ve bilgi güvenliği (NIS2) kuralları, motorlu taşıt üretenler gibi kritik sektörlerdeki şirketlerin güçlü siber güvenlik sağlamasını ve ciddi olayları yetkililere bildirmesini gerektiriyor” dedi.
Goodman, “Avrupalı otomobil şirketlerinin ve Çinli ortaklarla çalışan hükümetlerin siber güvenlik düzenlemelerine uyup uymadığı sorusu hala ortada duruyor.” dedi.
“Avrupa Komisyonu casusluk tehdidinin gerçekte ne kadar büyük olduğunu araştırmak ve somut yanıtlar vermek zorundadır.”
Avrupa Parlamentosu’nun liberal Alman üyesi Jan-Christoph Oetjen , ” Böyle bir soruşturmanın hızlı ve etkili bir şekilde yürütülmesi gerektiği açıktır” dedi.