40 yılda 40 bin can ve 1.8 trilyon dolar: Dünya medyası PKK’nın silah bırakma törenini nasıl gördü?

Tarih:

Terör örgütü PKK üyeleri bugün Süleymaniye’de silah bıraktı. Yaşanan gelişmeler dünya gündeminde de ses getirdi

Süleymaniye’ye bağlı Surdaş nahiyesi sınırlarındaki bir mağarada toplanan PKK’lı grup, buradan silahlarıyla çıkarak, topluluğun bulunduğu alana geldi.

15’i kadın 30 kişiden oluşan PKK’lı grup, ellerindeki silahları içinde ateş bulunan büyük bir kazana atarak imha etti. Alanda bir örgüt elebaşı, Türkçe ve Kürtçe mesaj okudu.

PKK’nın silah bırakması dünya medyasında da ses getirdi. İşte Avrupa, ABD ve Orta Doğu medyalarından öne çıkan ifadeler:

Reuters:

İngiliz haber ajansı, silah bırakmayla ilgili yayınladığı haberinde şu ifadelere yer verdi:

1984’ten bu yana Türkiye ile silahlı çatışma içinde olan ve yasadışı kabul edilen terör örgütü PKK, Mayıs ayında lideri Abdullah Öcalan’ın kamuoyuna yaptığı çağrının ardından örgütü feshetme, silah bırakma ve ayrılıkçı mücadelesine son verme kararı almıştı.

PKK, son yıllarda Türkiye’nin güneydoğu sınırının ötesine itildikten sonra Kuzey Irak’ta konuşlanmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede düzenli olarak operasyonlar ve hava saldırıları gerçekleştirerek PKK üslerini hedef almış ve birçok askeri üs kurmuştu

NATO üyesi Türkiye’nin PKK ile çatışmasının sona ermesi, komşu Suriye dahil bölgede önemli sonuçlar doğurabilir.

ABD’nin Suriye’de müttefiki olan ve Ankara tarafından PKK’nın uzantısı olarak görülen YPG’nin Suriye güvenlik yapısıyla hızla bütünleşmesi yönünde baskı artabilir. Analistler, PKK’nın silahsızlanmasının bu süreci de hızlandırabileceğini söylüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin son 50 yılda terörle mücadeleye yaklaşık 1,8 trilyon dolar harcadığını açıklayarak barış adımlarını ekonomik bir fırsat olarak nitelendirdi.

Politico:

ABD medyasından Politico, PKK’nın silah bırakmasına dair bir analiz yayınladı. Politico’nun analizinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi kariyeri ile barış sürecinin etkileri karşılaştırıldı.

Erdoğan siyasi geleceğini kurtarmak için ülkenin en çetin siyasi ve askeri çatışmasını bitirmeyi hedefliyor.
Hedefi mi? Son 40 yılda 40 bin kişinin hayatını kaybetmesine ve ülke hayatında derin yaralar açılmasına yol açan çatışmayı sona erdirerek, Türkiye’nin büyük Kürt azınlığını kendi tarafına çekmek.

Erdoğan’ın Kürtlere yönelik açılımı, yeni bir taban arayışının sonucu. Ancak bu hamle, başarı garantisi olmayan yüksek riskli bir oyun. Türkiye’de ana akım kamuoyu PKK konusunda oldukça temkinli, Kürtler ise Türk devletine güven konusunda son derece tedirgin. Bu nedenle bu süreç hiç kolay olmayacak.

Kamuoyuna “terörsüz Türkiye” projesinin önemini vurgulayan Erdoğan, aynı zamanda sürecin risklerinin farkında olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı bir konuşmada, projesinin Türkiye içinden ve PKK saflarından gelebilecek “sabotajlara” açık olduğunu kabul etti.

Der Spiegel:

Almanya merkezli Der Spiegel ise silah bırakma törenini, “PKK görünüşe göre silahlarını yakmaya başladı” başlıklı bir haberle gördü.

PKK’nin birkaç bin savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle silah bırakma sürecinin ilk adımı şimdilik sembolik olarak değerlendiriliyor. Türk hükümeti, yıl sonuna kadar tüm savaşçıların silahlarını teslim etmiş olmasını bekliyor. Süreç, Türkiye ve Irak hükümetleri ile Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesel yönetimi tarafından izlenecek. Ayrıca, yeni silah teslim noktalarının kurulması gündemde.

Der Spiegel’de Anna-Sophie Schneider imzasıyla yayımlanan bir diğer yazıdaysa şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’den sevindirici manşetler artık nadiren geliyor. Ancak bu hafta gerçekten iyi, hatta çok iyi bir haber var: Yasaklı PKK terör örgütü, bu Cuma günü kendi kendini silahsızlandırma sürecine başladı. Kuzey Irak’ta düzenlenen sembolik bir törende, örgütün bazı üyeleri silahlarını bıraktı. Bu, Türkiye sınırlarını aşan tarihi bir dönüm noktası”

Barış sürecinin siyasi zamanlamasına dikkat çeken Schneider, “Kürt milletvekilleri ve seçmenler, Erdoğan’ın barış arayışı görüntüsüyle aldatılmamalı. Çünkü barış sürecinin zamanlamasında siyasi hesaplar olduğunu söylemek mümkün. Cumhurbaşkanı, birdenbire teröristlerin geleceği üzerine müzakere etmeye hazırken pek çok PKK üyesi affedilebilir aynı zamanda ülkenin en büyük muhalefet partisine karşı amansız bir mücadele veriyor. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) giderek kriminalize ediliyor” ifadelerini kullandı.

France24: 

Analistler, PKK’nın askeri zayıflığının, silahsızlanmayla beraber itibarını kurtarmaya çalıştığını belirtiyor. Bu durumun aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın on yıllardır süren isyan karşısında zafer ilan etmesine olanak sağladığını söylüyor.

Silahların yakılması sırasında kalabalıktan bazıları alkışlarken, bazıları ise gözyaşlarını tutamadı.

ABD’li haber ajansı AP: 

Yetkililer, PKK ile beş aşamalı bir barış sürecinden söz ediyor. Sürecin ilk aşaması, Bahçeli tarafından başlatılan siyasi inisiyatif olurken, ikinci aşamada Öcalan’ın Şubat ayında PKK’yı silahlı mücadeleyi bırakmaya çağıran mesajı yer aldı. Sonraki iki aşamanın ise terör örgütü PKK üyelerinin yasal olarak topluma yeniden kazandırılması ve uzun vadeli iyileşme ile uzlaşma çalışmalarına odaklanacağı belirtildi.

PKK kanadı silah bırakma sürecinin devam etmesi için, Türkiye’nin cezaevinde Öcalan’a uygulanan “tecrit rejimini” sona erdirme ve eski PKK üyelerinin siyasi sisteme entegrasyonuna izin verme yönünde adımlar atmasını talep ettiklerini ifade etmişti.

Al Jazeera: Son derece sembolik

Al Jazeera muhabiri Mahmoud Abdelwahed, Süleymaniye’den geçtiği haberde, PKK’nın silah bırakma törenini “son derece sembolik” olarak nitelendirdi. Törene Irak merkezi hükümetinden ve yarı özerk Kürt Bölgesel Yönetimi’nden üst düzey isimler katıldı.

Abdelwahed, bu adımın önemli bir dönemeç olduğuna dikkat çekerken, önlerinde belirsizliklerle dolu uzun bir yol olduğunu vurguladı. “Bu sadece bir başlangıç gibi görünüyor ve önümüzde uzun bir yol var” dedi. Abdelwahed ayrıca, PKK’nın kendi talepleri olduğuna dikkat çekti: “Örgüt, liderleri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını ve buraya, Kuzey Irak’a gelerek demokratik süreci bizzat yönetmesini istiyor.”

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Irak’ın PKK’yı resmen yasaklı örgüt ilan ettiğini hatırlatan Abdelwahed, bu gelişmenin Türkiye ve Iraklı yetkililer arasında yapılan üst düzey bir güvenlik toplantısının ardından geldiğini hatırlattı.

To Vima:

Yunan medyasından To Vima gazetesi PKK’nın silah bırakması ile ilgili bir analiz yayınladı. PKK üyelerinin silah bırakmasını tarihi bir eşik olarak belirten gazete, silah bırakma esnasında MİT yetkililerin de alanda olduğunu hatırlattı.

- Golden Swan Abone Ayrıcalıkları - Golden Swan Abone
- Reklam Alanı -

Haberi paylaş:

spot_img

Son gelişmeler

Neden Golden Swan Abone Olmalıyım?

Gündemi sadece takip etmek değil, doğru yorumlamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Tüm ayrıcalıkları görmek için okumaya devam edin.

Benzer haberleri oku
Bağlantılı

BYD Türkiye Fabrika Projesi: Kapsamlı Durum Analizi ve Küresel Karşılaştırma

1. Proje Temel Bilgileri ve Mevcut DurumYatırım Detayları: BYD,...

ABD Tahvil Piyasasında 40 Yıllık Trend Kırıldı: Çöküş Başladı mı?

📉 Grafik: ABD Hazinesi Tahvil Vadeli İşlemleri – 1980'den...

Almanya’dan “Rusya’ya Derin Vuruş”: Freuding, uzun menzilli füzelerin Temmuz’da Ukrayna’ya teslim edileceğini açıkladı

Alman Tümgeneral Christian Freuding, Almanya'nın finanse ettiği uzun menzilli...

The world in brief -12- Temmuz 2025

Geçtiğimiz ay meydana gelen Air India kazasına ilişkin ön...