122 bin doları aşıp rekor kıran Bitcoin, Amazon’u da geçerek dünyanın en değerli beşinci varlığı oldu. Coinmarketcap’in verilerine göre kripto para piyasasının değeri 24 saatte %3,18 artarak, 3 trilyon 800 milyar dolara çıktı. Bitcoin 200 bin dolara da tırmanabilir.
Matthew Sigel, yaptığı açıklamada, Bitcoin için 2025 yılı geneli hedef fiyatının 180 bin dolar olduğunu söyledi.
Fairlead Strategies’in kurucusu Katie Stockton ise geçtiğimiz günlerde Bitcoin’in kısa vadede yüzde 14’lük yükseliş potansiyelinden bahsederek hedefini 134 bin 500 dolar olarak açıkladı.
FinancialMagnets, Temmuz ayı için Bitcoin’in baz senaryoda 115 bin dolar, iyimser senaryoda ise 135 bin dolara kadar yükselebileceğini öngördü.
Bitget’in araştırma direktörü Ryan Lee, ise Bitcoin’in orta vadede 150 bin dolara kadar ulaşabileceğini söyledi.
Birbiri ardı sıra Bitcoinlerle ilgili tahminlerini yükselten analist ve yorumcular bitcoinin ileri düzey kurumsal adaptasyonuyla bu yükselişin ivme kazanacağı görüşündeler. Bunlardan en önemlisi küresel banka Standard Chartered, 2025 yılı için yaptığı değerlendirmede Bitcoin’in baz senaryoda 200 bin dolar, ileri düzey kurumsal adaptasyon senaryosunda ise 500 bin dolara kadar çıkabileceğini öne sürdü.
MicroStrategy’nin kurucusu ve Bitcoin savunucusu Michael Saylor, Prag’da yaptığı konuşmada çok uzun vadeli beklentisini paylaştı. Saylor, arz sınırının ve dijital kıtlığın etkisiyle Bitcoin’in bir gün 21 milyon dolarlık seviyelere ulaşabileceğini ifade etti.
Temsilciler Meclisi’nde kripto haftasında, ABD’yi “gezegenin kripto başkenti” yapma çabaları kapsamında CLARITY, GENIUS ve Anti-CBDC yasa tasarılarının görüşüleceği bildirildi.
Söz konusu tasarılar, kripto sektörünün düzenlenmesi ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) konusundaki endişelerin ele alınması gibi konuları kapsıyor.
Amaç, sabitcoin piyasasının “şeffaflığının” artırılması
Kısaca GENIUS olarak adlandırılan “ABD Sabitcoinleri için Ulusal İnovasyonun Yönlendirilmesi ve Kurulması Yasa Tasarısı”, sabitcoinler için federal bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı hedefliyor.
Tasarı, aynı zamanda, sabitcoin piyasasının şeffaflığını ve hesap verebilirliğini artırmayı amaçlıyor.
Sabitcoinlerin ABD doları veya kısa vadeli devlet tahvilleri gibi varlıklarla bire bir desteklenmesi gerektiği önerilen tasarıda, sabitcoinlerin eyalet veya federal düzeyde denetim altında olmaları şartı koşuluyor.
Senato’da yapılan oylamada hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kongre üyelerinin desteğiyle 30’a karşı 68 oyla geçen tasarısının yasalaşması için Temsilciler Meclisi’nde de kabul edilmesi gerekiyor.
Sektörde “netlik” isteniyor
“Dijital Varlık Piyasası Netlik Yasa Tasarısı” veya kısaca CLARITY ise dijital varlıklar için genel düzenleyici belirsizlikleri gidermeyi ve sektörün ABD’de büyümesini teşvik etmeyi hedefliyor.
Tasarı, dijital varlıkların düzenlenmesi için net kurallar getirmeyi planlıyor. Böylece hem tüketicinin korunması hem de kripto şirketlerinin ABD’de faaliyet göstermesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Kripto sektörünün hızla büyümesi nedeniyle, düzenleyici bir çerçeve oluşturulmasının dijital varlık sektörünü destekleyeceği ve yenilikçiliği teşvik edeceği öngörülüyor.
Cumhuriyetçiler bu tasarıyı inovasyonu destekleyen bir adım olarak görürken, Demokratlar ise daha sıkı düzenlemeler talep ediyor.
Bitcoin’in önündeki en büyük engel Merkez bankası dijital para birimleri
CBDC’lerin çıkarılmasını engellemeyi amaçlayan “Anti-CBDC” yasa tasarısı, “finansal özgürlük” savunucuları arasında güçlü destek görüyor.
Kripto sektörü de CBDC’lerin, Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto paraların sunduğu özgürlük ve anonimlik avantajlarını tehdit edebileceğini savunuyor.
Tasarı, ABD Merkez Bankasının (Fed) bireylere doğrudan CBDC sunmasının veya finansal kurumlar aracılığıyla dolaylı olarak CBDC ihraç etmesinin yasaklanmasını içeriyor.
Finansal gizliliği anayasal bir hak olarak tanımlayan tasarıda, CBDC’lerin bireylerin harcama alışkanlıklarını, siyasi bağışlarını veya kişisel mali kararlarını izlemek için kullanılabileceği vurgulanıyor.
Demokratlar ise bu tasarının dijital finansal inovasyonu engelleyebileceğini savunuyor.
Tasarı yasalaşırsa, ABD’nin Çin gibi rakipleri karşısında küresel CBDC geliştirme yarışında geri kalabileceği, ancak finansal gizlilik savunucularının büyük bir zafer elde edeceği belirtiliyor.
Cumhuriyetçiler fırsat olarak görüyor
Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından sunulan üç tasarı da kripto sektörünü desteklemek, finansal özgürlüğü korumak ve hükümetin olası aşırı müdahalesini önlemek için bir fırsat olarak görülüyor.
Demokratlar arasında tasarılara kısmi destek olsa da daha sıkı düzenleme talep eden ve tasarılara eleştirel yaklaşan Kongre üyeleri dolayısıyla nasıl bir uzlaşmaya varılacağı merak ediliyor.
Cumhuriyetçiler, ABD’yi “gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü” yapma sözünü yerine getirebilmesi için bu tasarıların “kripto haftasında” geçirilmesine yönelik yoğun lobi çalışmaları yapıyor.